JENNI KOKANDER - PYRI AINA OLEMAAN OMA ITSESI ⭐
Jenni Kokander on räiskyvä, iloinen persoona, joka saa kaikki nauramaan, mutta samaan aikaan hän on aito ja herkkä. Hänellä ei ole tarvetta esittää, vaan haluaa olla oma itsensä kaikkine puolineen.
Jenni on tunnettu suomalainen näyttelijä ja koomikko. Hän on esiintynyt mm. Linnateatterissa ja useissa elokuvissa, kuten Ainoat oikeat, Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen sekä Risto Räppääjä ja Pullistelija. Hän on myös tunnettu Putous-televisiosarjasta.
Jenni tulee tavallisesta kolmilapsisesta perheestä. Hän kuvailee lapsuutensa olleen onnellinen ja turvallinen. Mielipuuhaa lapsena oli mielikuvitusleikit ja metsässä touhuaminen.
OPPIMISVAIKEUDET ISKIVÄT KUTOSELLA
Jenni huomasi oppimisvaikeudet vasta yläasteella. “Minulla ei ole koskaan todettu lukihäiriötä, mutta matikka, kielet ja äikkä alkoi olla kutosella tosi hankalaa. En pysynyt kärryillä. Toki murrosikä loi omat haasteensa ja lisää bensaa liekkeihin toi hyppivät kirjaimet ja numerot”, Jenni kertoo.
Vaikka Jenniä ei testattu koulussa, opettajat tiesivät Jennin lukivaikeuksista ja persoonan haasteista. Opettajien tukemana hän menestyikin koulussa ihan hyvin. Onneksi nykyään lukivaikeudet kuitenkin tunnistetaan ja huomioidaan opetuksessa jo aikaisemmin.
“Koulussa selvisin aina luovuudella. Minulla on ollut se onnekas asema, että olen ollut todella kiinnostunut esim. historiasta, biologiasta ja kuvaamataidosta. Olin joissain aineissa kympin tyttö, vaikka toisissa oli todella hankalaa. Itsetuntoni oppijana säilyi lukivaikeuksista huolimatta”, Jenni kertoo. Tästä tulee heti mieleen Barbara Corcoran kirjassaan kertoma äidiltään saama mahtava neuvo:
‘Don’t worry about it. You have a wonderful imagination; you’ll learn to fill in the blanks.’ That was powerful for me, and I’ve leaned on that my whole life.”
Vaikka Jenni on aina hyväntuulinen ja tulee onnelliseksi saadessaan muut nauramaan, hän on oikeasti herkkä ja sietää huonosti epävarmuutta. Hän ei esimerkiksi viihdy juhlissa tai suurissa väkijoukoissa, mikä on yllättävää kuulla näin ulkopuolisena median kautta häntä seuranneena. Läheistensä seurasta hän nauttii ja kokee silloin olevansa parhaimmillaan. Hän on kuin sosiaalinen introvertti, ja koen helposti samaistuvani häneen tässä mielessä.
LUKIVAIKEUDET
Jennin tarina on onnekas, koska hänellä on ollut ympärillään ihmisiä, jotka ovat nähneet hänen heikkouksiensa taa. Hän rakastaa kirjoittamista - kirjoitusvirheistä huolimatta. Hän on kolumnisti ja kirjoittaa parhaillaan myös kirjaa. Hänen mielestään kirjoitusvirheet eivät saisi laskea kirjoitetun mielipiteen arvoa. On kauheaa ajatella, ettei lukihäiriöinen uskalla ottaa kantaa keskusteluun pelätessään kirjoitusvirheitään tai sitä, ettei osaa avata asiaa juuri oikein.
Some on tässä mielessä erittäin raju: kirjoitusvirheiden takia ihmisten mielipiteet mitätöidään ”opettele kirjoittamaan” -tyylisillä kommenteilla. Usein kommentoijat eivät ymmärrä, kuinka paljon tällaiset kommentit satuttavat. Lukihäiriöisillä on useimmiten iso häpeä asiasta ja he ovat oppineet pienestä pitäen tekemään kaikkensa, ettei asiaa huomattaisi, mikä vaatii paljon energiaa. Tämä on surullista, koska älyllisesti olemme aivan samalla tasolla. Olemme kaikki erilaisia, omilla vahvuuksilla ja hyvä niin. Jokaisen ääni on tärkeä.
Voiko lukihäiriöstä oppia pois?
Ei voi, mutta taitoja voi kehittää. “Olen huomannut, että aktiivinen kirjoittaminen vähentää virheitä. Minulle on ollut tärkeää, että olen kirjoittanut ahkerasti lukivaikeuksista huolimatta”, Jenni kertoo. On tärkeää löytää se, mitä rakastaa tehdä, mistä innostuu ja kehittää taitoja siinä.
JENNIN OHJEET
“On todella tärkeää, että kaikki uskaltavat ilmaista itseään. Lukivaikeudet eivät saisi rajoittaa ihmisen uskallusta kertoa mielipiteensä!”
“Pyrin olemaan oma itseni kaikkineen. Voin kehittää itseäni ja taitojani, mutta tärkeintä on hyväksyä myös ettei ole supersankari.”
Haasteista huolimatta meidän pitää kertoa, mitä ajattelemme ja ideoida. Meidän pitää kehittää itseämme ja olla sellaisia kuin aidosti olemme. Kukaan ei ole täydellinen, ja hyvä niin.
Jennin elämän motot: Mieluummin narri kuin kuningas.
Lukuliuskat auttavat:
1. Keskittymään lukiessa ja seuraamaan kirjan tekstiä2. Keskittymään oikealle riville
3. Helpottaa lukemista muuttamalla tekstin kontrastia
Kannattaa tutustua tuotteeseen:
Leave a comment