LUKIHÄIRIÖÖN APUA VERKOSTA!

LUKIHÄIRIÖÖN APUA VERKOSTA!

Kirjoittaja Jutta Halminen, Nurmijärven ja Keski-Uusimaa Uutiset. 

Dysleksiaan eli lukihäiriöön löytyy nyt apuvälineitä MyDyslexia.fi -sivustolta, jonka itsekin lukihäiriön kanssa elävä Sirkku Jauhiainen perusti. Verkkosivuston tarkoitus ei ole pelkästään olla verkkokauppa, vaan kasvattaa tietoisuutta dysleksiasta ja auttaa
ihmisiä, jotka kamppailevat lukihäiriön kanssa niin kuin Sirkku itse. Hän pitää myös puhekeikkoja kouluissa ja yrityksissä, jossa kertoo omia kokemuksia ja kannustaa muita. 

– Toivon sivun olevan verkosto, jossa voi kertoa oman tarinansa ja kokemuksia. Myös minun tarinani löytyy sieltä, Jauhiainen sanoo.

Jauhiaisella on paha lukihäiriö, joka todettiin hänellä vasta yhdeksännellä luokalla.

Jauhiainen on suuren perheen keskimmäinen lapsi. Hän oli villi ja menevä, mutta esikoulun alkaessa hän huomasi jäävänsä muista jälkeen.

– Minulle ei jäänyt päähän mikään, vaikka kaikki muut oppivat. Ensimmäisellä luokalla painajainen alkoi toden teolla. Osasin peittää ongelmat, eikä niihin kiinnitetty huomiota. Ajattelin olevani huono, koska en opi, Jauhiainen muistaa.

Alakoulu sisälsi paljon epäonnistumisia ja oli siksi Jauhiaiselle rankka. Yhdeksännellä luokalla hän sai tietää kärsivänsä pahasta lukihäiriöstä.

– Tieto oli helpottava, mutta se oli rankkaa aikaa. Itkin lukihäiriötestissä, kun huomasin, että en selviydy tehtävistä, hän sanoo.

– Halusin kuitenkin olla jossain tosi hyvä ja samaan aikaa rankaista itseäni kun en opi samalla tavalla kuin muut. Aloin teini-iässä vähentämään syömistäni ja lopulta kiduttamaan itseäni nälällä.

Tämä kehittyi myöhemmin syömishäiriöksi. 18-vuotiaana Jauhiainen ajoi autokolarin.
– Kaikki paha olo ja epäonnistuminen iskivät minuun kolarin jälkeen. Ajattelin, etten ole minkään arvoinen.

Kolarin jälkeen hän yritti pysäyttää elämänsä epäonnistuen siinä.

– Sairaalassa päätin, etten voi elää näin. Päätin parantua, ja näin tein. Mutta dysleksiasta ei voi parantua, tämä on ominaisuus, jonka kanssa pitää oppia elämään ja nähdä tämä mahdollisuutena. 

- Vanhempien ja opettajien tehtävä on kannustaa lapsia ja auttaa lapsia löytämään se oma vahvuus. On ollut hienoa huomata, miten päteviä opettajat ovat tänä päivänä, ainakin täällä Klaukkalassa. Toisella lapsellani on myös lukihäiriö, ja hän on pärjännyt hienosti ja saa hyvää tukea. Lukihäiriön ei tarvitse olla mörkö, kaikkein tärkeintä on auttaa, tukea lasta, kannustaa eteenpäin ja löytää juuri hänen vahvuudet. 


Jauhiaisen lukihäiriö näkyy muun muassa kirjoitusvirheinä. 

– Kirjaimet hyppivät sivulla, minun pitää lukea teksti moneen kertaan, että ymmärrän, kirjaimet ja numerot menevät sekaisin ja muistini on huono. Lukihäiriö on kuitenkin tehnyt minusta tarkan, empaattisen, enkä anna helposti periksi tai välitä pienistä epäonnistumisista.  

MyDyslexia.fi -verkkokaupasta voi ostaa tarvikkeita, jotka auttavat lasta lukemisessa, kirjoittamisessa ja oppimisessa. Näitä ovat esimerkiksi lukuliuska, kynätuki, purukorut ja matematiikka- ja -oppimispelit. 

Lukuliuska helpottaa lukemista auttaen keskittymään oikealle riville, niin että sanat ja kirjaimet eivät  hypi. Kynätuen avulla lapsen on helppoa pitää kynää kädessään puristamatta sitä. Lapsi voi purra tai hypistellä purukorua stressin ja levottomuuden lievittämiseksi. Pelit tukevat lapsen oppimista.

Tuotteet on tarkoitettu esi- ja alakouluikäisille lapsille kotiin ja kouluun oppimisen ja läksyjen tueksi. 

– Kaikki eivät opi istumalla pulpetin takana. Jos lapselle tulee tunne, ettei hän pärjää, itsetunto voi vaurioitua. Olemme kaikki erilaisia ja hyvä niin. 


Jätä kommentti

Huomio. Kommenttisi täytyy hyväksyä ennen julkaisua.

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.


Podcast MyDyslexia

Lukivaikeuden karuus ja kauneus

Podcastissa puhutaan kaunistelematta lukivaikeudesta, selviytymisestä, haasteista ja myös onnistumisista. Eli oikeastaan elämästä.