Saana - tie minuuteen

Saana - tie minuuteen

37-vuotias aikuisiällä uudelleen oppimisesta innostunut Saana, valmistui juuri unelma-ammattiinsa yhteisöpedagogiksi Humanistisesta ammattikorkeakoulusta. Hän on vasta aikuisiällään oppinut kunnioittamaan itseään ja omaa tapaansa olla ja tehdä. Hassua, koska hän on omaperäinen, luova visionääri, jolla riittää rohkeutta totetuttaa hulluimpiakin unelmiaan. Tällaisia yksilöitä on liian vähän. 

Saana avaa omaa tarinaansa. 

Olen kokenut aina olevani jotenkin erilainen. Sen huomaan vielä nytkin erilaisissa koulutustilanteessa. Vasta vuonna 2018 minulle tuli mahdollisuus ja rohkeus testata koulun kautta lukemiseen ja kirjoittamiseen liittyviä haasteita, joiden pelkäsin estävän suoriutumisen ammattikorkeakoulutason opiskelusta. Testi osoitti todeksi pelkoni, mutta vapautti todelliset voimavarat, jotka olin kätkenyt häpeän alle.

Erilaisuudelle ei ollut tilaa

Olen nuoresta asti oppinut peittelemään itseäni ja tunteitani. Sille ei yksinkertaisesti ollut tilaa. Otin tämän takia erilaisia rooleja ja kovetin itseni ja tavoittelin täydellisyyttä. Kuitenkin aina sisimmässäni koin, etten osaa mitään samalla tavalla kuin muut ja minun oli pakko näytellä jotain muuta, että voisin selviytyä arjesta. 

Koulussa lukemisen ja kirjoittamisen alku oli minulle vaikeaa. Muistan opettajan tuskailleen, kun en millään opi. Tästä lähtivät ensimmäiset ison häpeän kokemukset. Tipahdin jo varhain myös matematiikasta pois kärryiltä enkä ole saanut kurottua sitä kiinni milloinkaan. Tänä päivänäkin hävettää, kun joutuu kilpailemaan ihan simppeleistäkin jutuista. Kuitenkin matemaattinen ajattelu kiehtoo minua jollain tavalla. Nautin erilaisten prosessien suunnittelusta, jossa saa rakentaa syy-seuraussuhteita.

En enää tiennyt kuka olen 

Lukivaikeus on yksi iso tekijä siinä, miksi olen jäänyt paitsi tärkeistä kasvun vaiheista, joilla olisi ollut merkitystä tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehittymiselle. Opin jo pienestä pitäen peittelemään omaa minuuttani ja pukemaan häpeän ylle erilaisia rooleja. Sitten jossain vaiheessa huomasin, etten edes tiedä kuka todellinen minä oikeasti on. Olin hukassa. Onneksi pääsin aikuisiällä tutustumaan itseeni uudestaa, eikä tarvinnut pitää keksittyä roolia yllä. Se on ollut minulle käänteentekevä asia ja antanut minulle mahdollisuuden tehdä elämässä niitä asioita, jotka ovat minulle oikeasti tärkeitä ja merkityksellisiä.

Minun olisi pitänyt saada olla Saana

Ympäristön olisi pitänyt näyttää erilaisia mahdollisuuksia selviytyä myös erilaisena oppijana. Uskon, että jos olisin voinut rohkeammin olla sellainen kuin olen niin olisin pystynyt myös sanoittamaan avun tarvetta. Liian iso osa elämääni on mennyt piilotellen omaa tapaa olla ja oppia ja peläten tyhmäksi paljastumista.

Nyt kunnioitan itseäni ja omaa tapaani olla.

Olen luova ja näen sellaista mitä muut eivät näe. Oppimistani on helpottanut kyky havainnoida ja reflektoida omaa oppimisen tapaani. On tärkeä ymmärtää, miten minä itse opin.

Tällä hetkellä en pelkää oppimista, vaan uskallan ottaa vastaan erilaisia mahdollisuuksia ilman tunnetta siitä etten selviydy.


Luotan itseeni ja siihen, että löydän keinoja oppia. Tämä vaikuttaa arkeen suuresti, sillä voin nyt hyvin. Se säteilee kaikkialle, ennen kaikkia omille lapsilleni. Osaan myös rohkaista ja olla rempseällä tavallani läsnä. 

Lukivaikeus on osa minua. Jos minulla ei olisi tätä kyseistä ominaisuutta, niin en olisi minä. Ja koen, että olen juuri paras tälläisenä kuin olen.

Näen vahvuuteni

Vahvuutenani on ehdottomasti kyky nähdä ja rakentaa kokonaisuuksia. Olen tässä usein muita valovuosia edellä. Tämä on yrittäjämäiselle työotteelleni superkyky, sillä minun pitää pystyä näkemään mitä on seuraavaksi tulossa. 

Toinen vahvuuteni on tunneäly,  näen muiden piilossa olevia vahvuuksia. Valmennan ja pääsen puhaltamaan henkiin jopa käänteentekeviä juttuja.

Otan sen mitä haluan.

Tulevaisuus tarkoittaa minulle ihania unelmia, joita kohden kuljen. Aina en edes uskalla alkaa unelmoimaan, kun tiedän että ne tuppaa aina toteutumaan. Menen eteenpäin otan sen mitä haluan -asenteella.

Saanan vinkit henkilölle, joka kamppailee lukivaikeuden kanssa:

  1. Hakeudu sellaisiin ympäristöihin, joissa sinut hyväksytään sellaisena kun olet. 
  2. Kun saat olla turvallisesti oma itsesi, sinusta kasvaa rohkea - pyri siihen.
  3. Rohkeudella pystyt seisomaan omien oikeuksiesi puolella, sanoittamaan tapojasi ja tarpeita. Sinulla on mahdollisuus alkaa muuttamaan pienin askelin ympäristöä, jossa elät.

Jätä kommentti

Huomio. Kommenttisi täytyy hyväksyä ennen julkaisua.

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.


Podcast MyDyslexia

Lukivaikeuden karuus ja kauneus

Podcastissa puhutaan kaunistelematta lukivaikeudesta, selviytymisestä, haasteista ja myös onnistumisista. Eli oikeastaan elämästä.