18-vuotiaana toimitusjohtajan saappaisiin - Teemu Nikkasen tarina

18-vuotiaana toimitusjohtajan saappaisiin - Teemu Nikkasen tarina


Teemu on vasta nuori mies, 25-vuotias, mutta yrittäjänä hän on toiminut jo 13 vuotta. Vetosipa Teemun tarina jopa presidenttiin niin, että kutsu Linnan juhliin tuli 2012. Teemulla on paha lukihäiriö, mutta itse hän näkee asian ihailtavan valoisasti. Oli etuoikeus saada jutella hänen kanssaan -  harvoin tapaa ketään näin positiivista, sympaattista ja ahkeraa ihmistä! 

Tapasin Teemun hänen puutarhamyymälässään Vantaan Rekolassa. Teemu ahersi iloisesti asiakkaiden kanssa. Reippaasti hän otti minut vastaan ja esitteli paikat. Istuimme alas kahvipöytään ja aloitimme keskustelun lähtien Teemun lapsuudesta ja koulunkäynnistä, lopuksi siirryimme tähän hetkeen. 

Koulunkäynti

Teemu kertoo koulunkäynnin olleen vaikeaa alusta asti. Kakkosluokan jälkeen hän jäi luokalle ja hänet siirrettiin erityisluokalle. Kun kysyn, miltä lukihäiriö ja luokallejäänti tuntui, Teemu miettii hetken ja vastaa, että ”olin niin paljon jäljessä muita, mutta lukihäiriö ei ole koskaan tuntunut pahalta, koska se on aina ollut ja olen vaan kasvanut siihen”. Teemu koki luokallejäännin enemmänkin palkitsevana: ”Sain vielä enemmän kavereita”, Teemu naurahtaa.

Teemulla oli onni matkassa, kun hänen lukihäiriönsä todettiin varhain. Se mahdollisti hyvät opettajat ja tukiverkoston. Hän kävi erityisluokkaa ala- ja yläasteen. Luokassa oli vain 6-10 oppilasta, ja lisäksi opettaja pystyi jakamaan luokan pienempään ryhmään. Luokassa oli paljon virikkeitä, ja itse hän kuvailee luokkaa enemmän keittiöksi kun luokkahuoneeksi. Teemu kertoo, että oppi parhaiten kuin liikkuen. Esimerkkinä tästä hän kertoo polun, jossa oli sana tai lause, jota juostiin sitten niin monta kertaa, että asia opittiin.

Ahdistavaa oli se, kun piti lukea luokassa ääneen, se on jäänyt ikävästi mieleen.”

”Kutosella oppilaat sanoivat, että Teemua kiusataan, mutta itse en nähnyt sitä. Olen aina ajatellut asiat iloisesti”, Teemu muistelee, mutta jatkaa, että ”ahdistavaa oli se, kun piti lukea luokassa ääneen, se on jäänyt ikävästi mieleen”. Teemulla lukihäiriö näkyi koulussa kirjoitusvirheinä ja siinä, että lukiessa sanat muuttuivat usein joksikin ihan muuksi. Opiskelu vei häneltä tosi paljon aikaa. Oli melkein helpompaa, kun toinen luki tekstin, niin silloin hän ymmärsi asian nopeammin. ”Nykyään luen tekstin muutaman kerran ja otan siihen aikaa, mutta koulussa oli niin paljon paineita, mikä vielä huononsi suoritusta”, Teemu kertoo. ”Vieraita kieliä en osaa ollenkaan. Onneksi opettajat ymmärsivät ja antoivat minun suorittaa ysiluokan täysin työpainotteisesti”, Teemu toteaa.

Kasvaminen yrittäjyyteen

Teemu kertoo olleensa aina menevää sorttia ja myös hyvin kekseliäs. Hän ei jaksanut koskaan istua paikallaan, vaan aina piti olla jokin projekti pihalla. Lisäksi hän oli hyvin kiinnostunut asioista, kyseli ja kyseenalaisti asioita. Teemu auttoi muita pihahommissa leikaten mm. naapurin mamman nurmikot. Näissä hommissa hän sai hyvin varhain tienattua taskurahaa ja huomasi, että ahkeruus palkitaan. 

”Koulussa teki mieli tehdä kaikkea muuta kuin opiskella. Se johtui siitä, että kun lukeminen ei suju, niin silloin käyttää voimavarat ja keskittymisen johonkin muuhun”.

13-vuotiaana Teemu innostui viettämään aikaansa Rekolan puutarhalla. Pian hänestä tulikin puutarhan omistajan apupoika kukkakauppaan. Teemu nautti siitä, että sai tehdä työtä, jossa näki heti oman kätensä jäljen. Kukkakaupan omistaja Risto tykästyi Teemuun ja alkoi opettaa tätä mielessään ajatus, että tästä kasvaisi toiminnan jatkaja. 

18-vuotiaana toimitusjohtajan saappaisiin

16-vuotiaana Teemusta tuli yrityksen osakas ja 18-vuotiaana hän astui toimitusjohtajan saappaisiin. Se ei ollut työtä, vaan hauskaa tekemistä - paljon hauskempaa kuin opiskelu”, Teemu toteaa

Ensimmäiset vuoden Teemu halusi isolla kädellä kehittää ja laajentaa toimintaa. Hän uskoi, että kaikkeen mihin hän ryhtyi, tulisi onnistumaan. Näin ei kuitenkaan käynyt. Niistä vuosista tuli hänelle kovat oppivuodet, mutta hän ei kadu asiaa. ”Oman mielen usko oli niin vahva. Homma ei ollut laskennallisesti millään tavalla kannattavaa. Se oli nuoruuden hölmöyttä, mutta toisaalta ilman sitä en olisi oppinut, ja ilman oppia ei olisi kaikki lähtenyt menemään hyvin”, Teemu kertoo. 

Teemu kehittää ja kasvattaa toimintaa edelleen, mutta harkiten ja askel kerrallaan. Hän on avannut verkkokaupan, jonka kautta tulee useita kymmeniä tilauksia päivässä. Potentiaalia on, mutta ennen sitä pitää varmistaa resursointi ja kuljetukset.  Nyt kapasiteetti ei riitä isoon volyymiin. Hän haluaa palvella asiakkaitaan mahdollisimman hyvin ja olla kaikissa kanavissa, joissa asiakkaatkin ovat. Verkkokauppaa hoitaa nyt täysin Janne Pessi, mutta aluksi se oli Teemun projekti. Hän rakensi verkkokaupan työharjoittelijan kanssa käyttäen kaikki illat ja vapaa-ajan tuotteiden verkkokauppaan syöttämiseen. ”Käsin kirjoitin tuotekuvaukset, ja sittenhän ne oli täynnä kirjoitusvirheitä. Mutta toisaalta hyvä, koska se löytyi Google -haussa paremmin, kun ei ollut sama teksti kuin tavarantoimittajalla”, Teemu nauraa.

Teemu kertoo, että nyt liiketoiminnan fokus on isosti maa-ainesbisneksessä sekä kukkien ja pensaiden viljelyssä ja maahantuonnissa. Lisäksi yritys myy talonrakentajille kasvi- ja maa-ainespaketteja ja tekee pihakokonaisuuksia. 

Mitä yrittäjyys merkitsee Teemulle?

Teemu on toiminut yrittäjänä jo 13 vuotta. ”Olen miettinyt paljon sanaa ”yrittäjä”, ja enemmän se on minulle yrittämistä. Jatkuvasti yrittämistä, jatkuvasti tulee uusia haasteita ja mutkia matkaan, pitää vaan jaksaa yrittää ja yrittää. Se sana ei lopu koskaan, ei saa luovuttaa. Yrittäminen on sellaista, että siihen tulee fokusoida täysin ja antaa sille kaikkensa. Onneksi Rekolan puutarhayrittäjä opetti minut täysin yrittäjäksi antamalla vastuuta”, Teemu kertoo

Teemun neuvo henkilölle, joka kamppailee lukihäiriön kanssa: ”Näe se mahdollisuutena!”

Teemusta on vaikeaa antaa asiassa neuvoa, todeten lukihäiriön olevan jokaiselle erilainen ja iso asia, mutta kehottaa kuitenkin yrittämään nähdä lukihäiriö mahdollisuutena. Hän kertoo, että Hjallis Harkimo on ollut hänelle esikuva juniori-iästä lähtien. ”On hienoa, että Hjallis on kertonut omasta lukihäiriöstään ja opiskelusta”, Teemu kertoo. Hän muistaa Hjalliksen kehottaneen eräällä videollaan seuraavaa: ”Rakenna ystäväpiirisi niin, että he tuovat menestyksen”. ”Se jäin mieleen. Olen Janne Pessin kanssa lähtenyt rakentamaan yhdessä tätä toimintaa ja ollaan osattu jakaa tehtävät fiksusti. Ilman häntä tästä ei olisi tullut mitään”, Teemu painottaa. 

Teemu neuvoo myös, että pitää olla unelmia. Hänellä itsellään on ollut paljon unelmia, joista iso osa on toteutunut tai toteutumassa. Tästä hauska esimerkki on, että hän halusi 10-vuotiaana mönkijän mutta ajatteli saavansa sen eläkeikäisenä. Mönkijä piti kuitenkin hankkia jo 15-kesäisenä - tarvitsihan yrittäjä kulkuneuvon! Tämä oli iso asia hänelle. 

Unelmat vievät eteenpäin, ja usein me alitajuisesti alamme tekemään sellaisia valintoja, jotka vievät unelmaa kohti. Teemu on myös unelmoinut toiminnan kasvattamisesta, ja nyt tällaiset pelimerkit ovat edessä. Mahdoton haave toteutui, nyt toiminta tulee kasvamaan ja yhdistetään toimintoja ja voimavaroja.

Miltä Teemun tulevaisuus näyttää?

Teemu haluaa edelleen jatkaa ja kehittää puutarhaliiketoimintaansa mutta olla myös avuksi muille nuorille yrittäjille, auttaa, sparrata ja toimia mentorina.

On totta, että Teemulla on ollut onni kohdallaan, sillä hän on saanut tukea, kannustusta ja mahdollisuuksia pienestä pitäen. Mutta tosiasia kuitenkin on, että hän on itse rakentanut oman tiensä alusta asti ja osannut tarttua mahdollisuuksiin ja tehdä unelmistaan totta.

Lisäksi on pysäyttävää huomata, miten positiivinen asenne hänellä on. Uskon, että tämä johtuu osaksi siitä, että hän on saanut tukea pienestä pojasta asti ja hänen perhe ja opettajat ovat osanneet ja halunneet kannustaa häntä löytämään omat vahvuutensa. 

KATSO TEEMUN VINKIT!

MyDyslexia.fi -sivuston tarkoituksena on auttaa ihmisiä, jotka kamppailevat luku- ja kirjoitushäiriön kanssa, tarjoamalla apuvälineitä ja kasvattamalla tietoisuutta dysleksiasta. Tutustu sivustoon tästä!


Jätä kommentti

Huomio. Kommenttisi täytyy hyväksyä ennen julkaisua.

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.


Podcast MyDyslexia

Lukivaikeuden karuus ja kauneus

Podcastissa puhutaan kaunistelematta lukivaikeudesta, selviytymisestä, haasteista ja myös onnistumisista. Eli oikeastaan elämästä.